KALEMLJENJE VOCAKA PDF

Deo podloge koji se nalazi iznad kalema je potrebno odstraniti kada dođe do rasta kalema. Ukoliko je kalemljenje izvršeno u kasno leto, taj deo se uklanja ili u . Astoria Trade Šabac – Profesionalni alat za orezivanje i kalemljenje voca, bastenska creva, testere, prskalice. Korać M., Cerović S., Gološin Branislava. Orah. Prometej, Novi Sad. Korać M. i sar. Leska. Tehnosoft, Novi Sad. Medigović J. Kalemljenje voćaka.

Author: Nisar Nigor
Country: Bahrain
Language: English (Spanish)
Genre: Travel
Published (Last): 14 June 2005
Pages: 493
PDF File Size: 8.26 Mb
ePub File Size: 17.8 Mb
ISBN: 734-4-31984-701-7
Downloads: 96030
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tajin

Na rastojanju 20 cm od stabla stavljamo pritku visine m, najbolje sa strane odakle duvaju dominantni vetrovi, kako kalemlnenje sadnica ne bi udarala u pritku.

Vremenom plodovi pocrne i otpadnu. U vetrovitim rejonima najbolje je da su redovi upravni na pravac vetra, kako bi vocakq umanjilo njihovo nepovoljno dejstvo.

Za zimsko tretiranje vocaka i vinove loze preporucuju se: Varijanta B — sadnja bez rigolovanja: Koristi se kao Oleo ultravet. Ako se kopa dublje od 40 cm, taj sloj se samo prekopa i ostavi na istoj dubini.

  KMK 3045 PDF

VOCARSTVO I VINOGRADARSTVO NA SUBOTICKO-HORGOŠKOJ PJEŠCARI

Pritke mogu biti drvene, PVC ili od babmusa. Rigolovanje se izvodi specijalnim plugovima rigolerima. Rezidba crne ribizle posle sadnje Veb sajt: Orah ne voli plitku zemljanu podlogu ispod koje se nalaze kameniti ili stenoviti slojevi na dubini manjoj od 1,5 vocakz. Sadnicu vezujemo trakom od starih tkanina, u formi 8-ce. Zimsko prskanje se izvodi u vreme mirovanja vegetacije.

Orezivanje malina i kupina. Koristi se kao Galpar. Sadnice se pre sadnje oprskaju rastvorom bakra. Zabluda je da na dno rupe treba stavljati stajnjak, vocaaka on je za koren biljke upotrebljiv tek kada ga gliste prevare i pretvore u aktivne mineralne materije slika A2.

Takodje vole rastresitu zemlju zbog dobre odvodljivosti vode.

Formats and Editions of Kalemljenje voćaka, ruža i vinove loze []

Sredstva za zimsko tretiranje. Otpornost na niske temperature mu je dobra, ali je sorta osetljiva na Botritis. Kako postepeno stabla zastarevaju, tako ih i uklanjamo. Ne sme se kasniti jer se pupoljci ribizle razvijaju dosta rano, dobro nabubre i lako se osipaju. Od insekata, zimskim tretiranjem suzbijaju se: Rezidba na rod vocaia se u periodu dubokog mirovanja a najkasnije do kraja marta. Letnja rezidba je dopuna zimskoj.

  AF001A HP PDF

Manjak fosfora usporava stvaranje cvetnih i lisnih pupoljka, kao i razvoj mladara. Rupe se kopaju dimenzija minimum 1,5×1,5m, dubine cm. Sadnju treba da obavljaju dva radnika. Vreme izvodenja zimskog tretiranja.

Dobro došli

Pripremaju se uslovi za sadnju jagode. Koristi se kao Galmin. Rupe treba da ostanu otvorene nedelje. Sve ostalo se radi kao vocakz varijnti A.

Smatralo se da su to sinonimi iste sorte. Dezinfekcija sadnica Sadnice se pre sadnje oprskaju rastvorom bakra.

Srednje pozna sorta je i bere se u drugoj polovini septembra. Na dno rupe se stavlja gr.

Purgel Rasadnik – proizvodnja i prodaja voćnih sadnica – Kanjiža

Mogu se unositi i u toku vegetacije, zajedno sa navodnjavanjem. Varijanta A — sadnja posle rigolovanja: Obavlja se zeleno orezivanje mladih bresaka.

Kao i razvodjenje mladara.